Οδηγίες και συμβουλές

Ροχαλητό και εργασία. Πως συνδέονται;

roxalito-kai-ergasia

Μήπως νιώθεις συχνά κουρασμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας; Δε μπορείς να συγκεντρωθείς στην εργασία σου; Δυσκολεύεσαι στην οδήγηση; Τότε ίσως αυτό το άρθρο να σε ενδιαφέρει.

O ύπνος είναι απαραίτητος για τη ξεκούραση του νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος, για την εμπέδωση της μνήμης και για την αποκατάσταση των εγκεφαλικών λειτουργιών.

Το σύνδρομο της άπνοιας του ύπνου είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα, παρατεταμένα επεισόδια διακοπής της αναπνοής που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα συχνότερα σημεία της ασθένειας είναι το έντονο ροχαλητό, δυσκολίες και έντονη προσπάθεια για αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, παροδική διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου που ακολουθείται από ρουθούνισμα όταν ξαναρχίζει η αναπνοή.

Τα επεισόδια διακοπής της αναπνοής διαρκούν συνήθως 10 δευτερόλεπτα. Οι διακοπές αυτές είναι πολλές και η συχνότητά τους μπορεί να είναι και μέχρι 20 έως 30 ανά ώρα. Τα συμπτώματα της άπνοιας του ύπνου γίνονται συνήθως αντιληπτά από τα άτομα που ζουν μαζί με το άτομο που υποφέρει. Το άτομο που υποφέρει δεν θυμάται τα επεισόδια της άπνοιας που τον ταλαιπωρούν τη νύχτα.

Ο ασθενής είναι εξαιρετικά νυσταγμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχει τάση να αποκοιμάται κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων για τις οποίες απαιτείται προσοχή και συγκέντρωση όπως για παράδειγμα το οδήγημα, η εργασία και η συνομιλία.

Πότε πρέπει κάποιος να ανησυχεί;

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι το ροχαλητό. Το ροχαλητό μπορεί να είναι περιστασιακό και να μην υποδηλώνει κάτι το ανησυχητικό. Είναι βέβαια ενοχλητικό για την (ή τον) παρακοιμώμενο και καλό θα είναι να ζητείται η γνώμη του Ωτορινολαρυγγολόγου ή του Πνευμονολόγου.
Αν όμως είναι συχνό ή μόνιμο, ή αν συνοδεύεται από άλλα ενοχλήματα ή συμπτώματα τότε το ροχαλητό ίσως είναι εκδήλωση κάποιας Διαταραχής του Αερισμού στον Ύπνο (η πιο συνηθισμένη είναι η Αποφρακτική Άπνοια στον Ύπνο).

Συμπερασματικά

Αν το ροχαλητό σας (ή το ροχαλητό του/της συντρόφου σας):

  • επιμένει ή είναι πολύ θορυβώδες ή
  • συνοδεύεται από διακοπές της αναπνοής στον ύπνο, ημερήσια υπνηλία, αίσθημα κόπωσης κλπ ή
  • πάσχετε από αυξημένη πίεση (υπέρταση) ή από τη καρδιά σας ή
  • από σακχαρώδη διαβήτη ή
  • είστε παχύσαρκος/η ή
  • έχετε διαταραχές της σεξουαλικής σας ζωής ή
  • είχατε τροχαίο ή εργατικό ατύχημα λόγω υπνηλίας,

Τότε το ροχαλητό δεν είναι αθώο και μπορεί να είναι εκδήλωση κάποιας σοβαρότερης κατάστασης, συνήθως της Αποφρακτικής Άπνοιας στον Ύπνο. Σε αυτή τη περίπτωση χρειάζεστε εκτίμηση από Πνευμονολόγο που θα σας συστήσει περαιτέρω έλεγχο (Μελέτη Ύπνου κλπ).

Η Αποφρακτική Άπνοια στον Ύπνο είναι σοβαρή πάθηση με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και στη καθημερινότητά μας και θα πρέπει μόλις διαγνωσθεί, να αντιμετωπισθεί. Η πλέον αποτελεσματική αντιμετώπισή του γίνεται με τις με τις συσκευές συνεχούς θετικής πίεσης-ΡΑΡ.

Τι θεραπεύει η συσκευή CPAP;

H CPAP θεραπεύει το Σύνδρομο Άπνοιας στον ύπνο. ‘Όπως αναφέραμε ήδη, άπνοια ορίζεται ως η διακοπή της αναπνοής για διάστημα μεγαλύτερο από 10 δεύτερα και οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην απόφραξη των άνω αεραγωγών. Η συνεχής θετική πίεση (ροή) της CPAP δεν επιτρέπει στους αεραγωγούς να φράξουν τόσο συχνά, ανιχνευοντας με ειδικούς αλγορίθμους το μοτίβο της αναπνοής και αντιδρώντας προληπτικά, αυξομειώνοντας την πίεση.
Τα αποτελέσματά ατόμων που χρησιμοποιούν τις συσκευές CPAP, έδειξαν ότι οι ασθενείς είχαν σημαντικά μεγαλύτερη βελτίωση της κατάστασης της καρδιακής τους λειτουργίας. Επίσης υπήρχε καλύτερος έλεγχος και βελτίωση της αρτηριακής τους πίεσης.
Γενικότερα, οι συσκευές CPAP συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής των ατόμων που υποφέρουν από το Σύνδρομο Άπνοιας στον ύπνο, καθώς δε νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι και αφενός αποδίδουν καλύτερα σε όλους τους τομείς, αφετέρου μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος ασθενειών ή ατυχημάτων.

Πηγές:
  1. www.medlook.net
  2. www.onmed.gr
  3. www.ipaideia.gr