Οδηγίες και συμβουλές

Tips για το φαγητό και το ποτό στις διακοπές

diavitis-diakopes-tips

Το ότι έχετε διαβήτη δεν σας αποκλείει από τις απολαύσεις που προσφέρει η ζωή, όπως λ.χ. ένα ταξίδι. Μία συχνή ανησυχία των διαβητικών είναι ότι η συχνότητα των γευμάτων στη διάρκεια των διακοπών μπορεί να διαφέρει από το σύνηθες πρόγραμμα του καθενός.

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αεροπλάνο, έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

  • Συνήθως, στα μακρινά ταξίδια, στο αεροπλάνο προσφέρεται ένα κανονικό γεύμα και ένα ελαφρύ πρωινό. Για τους ασθενείς που χρησιμοποιούν ινσουλίνη χρειάζεται ειδικός προγραμματισμός γευμάτων.
  • Ενημερώστε έγκαιρα το προσωπικό του αεροσκάφους για το μενού σας. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες φροντίζουν να έχουν διαθέσιμο μενού για άτομα με διαβήτη.
  • Αν έχετε κινητικά προβλήματα, το προσωπικό του αεροσκάφους θα είναι πρόθυμο να σας βοηθήσει.
  • Συζητήστε σχετικά με τον ειδικό που σας παρακολουθεί και πάρτε μαζί σας κάποιο ελαφρύ φαγητό (π.χ., τοστ, φρούτα, χυμούς κ.ά.).
  • Να έχετε ένα ειδικό σνακ για να αντιμετωπίσετε τον κίνδυνο της υπογλυκαιμίας. Πάντα θα πρέπει να έχετε μαζί σας υδατάνθρακες ταχείας απορρόφησης όπως ταμπλέτες δεξτρόζης ή βραδείας απορρόφησης όπως μπισκότα, κράκερ, φρούτα, ψωμί.
  • Όσον αφορά το ποτό, καφέ, τσάι ή νερό μπορείτε να πίνετε άφοβα. Επίσης μπορείτε να πίνετε αναψυκτικά τύπου light.
  • Πρέπει να θυμάστε ότι το αλκοόλ εμποδίζει την ικανότητα του γλυκογόνου να αυξήσει την παραγωγή του σακχάρου από το ήπαρ.

Η βρετανική εταιρεία για τον διαβήτη (British Diabetic association’s) συστήνει:
Η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ πρέπει να είναι για τους άνδρες ίση με 3 ισοδύναμα (περίπου 3 ποτήρια κρασί λευκό ξηρό) και για τις γυναίκες ίση με 2 ισοδύναμα

Προσοχή όμως: Δεν καταναλώνουμε ποτέ αλκοόλ χωρίς φαγητό ή πριν την οδήγηση.

Σε κάθε περίπτωση έχετε πάντα μαζί σας μεταφρασμένα χαρτιά με τις συνταγές, τη διάγνωση και την αγωγή σας, από τον γιατρό σας. Καλό είναι, όπου κι αν πηγαίνετε, να γνωρίζετε εκ των προτέρων πού βρίσκεται το κοντινότερο μέρος όπου μπορείτε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Τέλος, να μετράτε το σάκχαρό σας κάθε 4-6 ώρες.

Πηγές:
  1. Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη
  2. Πηγές: American Diabetes Association
  3. Mayo Clinic
  4. British Diabetic association’s