Οδηγίες και συμβουλές

Τι είναι και τι θεραπεύει η συσκευή CPAP;

therapeia-cpap-suskeui

Η CPAP είναι μια συσκευή θετικής πίεσης. Με πιο απλά λόγια, πρόκειται για μια συσκευή η οποία στέλνει αέρα με πίεση δια μέσου ενός σωλήνα και μιας μάσκας στην μύτη ή/και το στόμα

H CPAP θεραπεύει το Σύνδρομο Άπνοιας στον ύπνο. Άπνοια ορίζεται ως η διακοπή της αναπνοής για διάστημα μεγαλύτερο από 10 δεύτερα και οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην απόφραξη των άνω αεραγωγών. Η συνεχής θετική πίεση (ροή) της CPAP δεν επιτρέπει στους αεραγωγούς να φράξουν τόσο συχνά, ανιχνεύοντας το μοτίβο της αναπνοής και αντιδρώντας προληπτικά, αυξομειώνοντας την πίεση.

Τι συντήρηση θέλει η συσκευή cpap;

Όπως όλες οι συσκευές, έτσι και οι συσκευές CPAP πρέπει να συντηρούνται βάσει των οδηγιών του κατασκευαστή. Γενικότερα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι για όλες τις συσκευές CPAP είναι απαραίτητα τα παρακάτω:

1. Ο καθαρισμός του φίλτρου σκόνης κάθε 15 ημέρες
2. Η αντικατάσταση του φίλτρου γύρης μία φορά μηνιαίως
3. Ο έλεγχος και απολύμανση της συσκευής από το τεχνικό τμήμα μία φορά ετησίως.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ότι η συσκευή δεν έχει απορρυθμιστεί και αποδίδει τις σωστές πιέσεις.

Πως καθαρίζω τα αναλώσιμα μου;

Η μάσκα εφαρμογής της πίεσης CPAP, έρχεται σε άμεση επαφή με το πρόσωπο. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής όπως:

  • Καθημερινό καθάρισμα της σιλικόνης που έρχεται σε επαφή με το δέρμα μετά το πέρας της εκάστοτε θεραπείας. Προσοχή: Χρησιμοποιείτε μόνο ειδικά απολυμαντικά υγρά μαντηλάκια χωρίς αλκοόλη. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνετε την λιπαρότητα του δέρματος που παραμένει στα τοιχώματα της μάσκας και καταστρέφει την σιλικόνη.
  • Καθάρισμα του κοκάλινου μέρους της μάσκας μία φορά στις 15 ημέρες , για να απομακρύνετε σκόνες που έχουν επικαθίσει στην μάσκα σας.
  • Αντικατάσταση του αποσπώμενου μέρους της μάσκας (σιλικόνης) κάθε έξι μήνες.
  • Αντικατάσταση όλης της μάσκας μία φορά ετησίως

Καθαρισμός κυκλώματος -σωλήνα-
1. Καθαρισμός μία φορά μηνιαίως του κυκλώματος CPAP με σαπούνι και νερό εσωτερικά και εξωτερικά. Ξεπλύνετε πολύ καλά και αφήστε να στεγνώσει πριν την επόμενη χρήση.
2. Αντικατάσταση του κυκλώματος κάθε έξι μήνες

Τι να κάνετε σε περίπτωση που:

α) Η συσκευή σας δεν ανάβει

Σε περίπτωση που η συσκευή Cpap δεν ανάβει, δοκιμάστε να την αποσυνδέσετε και να την ξανασυνδέσετε στο ρεύμα. Επίσης μην χρησιμοποιείτε πολύμπριζα .

β) συγκεντρώνεται νερό στη μάσκα

Η συσσώρευση νερού και σταγονιδίων στην μάσκα CPAP οφείλεται συνήθως στην λάθος χρήση του θερμαινόμενου υγραντήρα. Το νερό δημιουργείται από την διαφορά θερμοκρασίας που υπάρχει εντός και εκτός του κυκλώματος CPAP.

Οι λύσεις στο πρόβλημα της υγρασίας είναι:

1. Η αγορά θερμαινόμενου σωλήνα, ο οποίος θερμαίνεται μαζί με τον υγραντήρα και δημιουργεί μόνωση από το εξωτερικό περιβάλλον

2. Η ρύθμιση του υγραντήρα αναλογικά με τις κλιματολογικές συνθήκες. Πρακτικά το καλοκαίρι ρυθμίζουμε τον υγραντήρα σε υψηλές θερμοκρασίες ενώ το χειμώνα σε χαμηλές

γ) ακούγεται έντονα το βράδυ η μάσκα μου

Αν διαπιστώσετε με κάποιο τρόπο ότι το βράδυ ακούγεται έντονα η μάσκα (λ.χ. παράπονα συντρόφου), αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη διαρροή. Θυμηθείτε ότι η συσκευή CPAP από μόνη της δεν κάνει καθόλου θόρυβο.

Αν έχετε υποψίες ότι ο θόρυβος προέρχεται από την συσκευή τότε αποσυνδέστε την μάσκα και τον σωλήνα και βάλτε εμπρός την συσκευή. Φράξτε την έξοδο του αέρα και ακούστε τον ήχο ο οποίος θα πρέπει να είναι < 28dbA (ψίθυρος).

Πηγές:
  1. Οδηγός οξυγονοθεραπείας στο σπίτι (www.oxygonospiti.gr)
  2. Airliquide Hellas